Bij Equus & Ego kunnen de paarden, geiten en kippen verzorgt worden, klussen doen rondom het erf en in de stallen, en met elkaar zorgen voor een mooie opbrengst uit de moestuin. Daarnaast zijn er creatieve activiteiten in de praktijkruimte en is er het stoerdere werk zoals snoeien, houthakken en zorgen voor de klussen rondom de wei en de paddock.
Waarmee kinderen precies aan de slag gaan, hangt af van hun ontwikkeling, hun wensen en de vragen waaraan zij willen werken. Bij de één zal het accent liggen op het plannen van werkzaamheden, bij een ander op het aanleren van praktische handelingen en bij een derde in het trainen van sociale vaardigheden. In vaktermen gesproken kan dagbesteding bij Equus & Ego gaan om ondersteunende begeleiding, activerende begeleiding en om sociale activering.
De ondersteunende begeleiding richt zich op de zelfredzaamheid van een kind en/of op zijn integratie in de samenleving. Maar ondersteunende begeleiding kan ook ingezet worden om de omgeving vaneen kind te ontlasten. Als respijtzorg dus.
Activerende begeleiding richt zich op een verbeteren van het functioneren dat beperkt wordt door stoornissen of beperkingen. En met sociale activering wordt gewerkt aan het verhogen van de deelname aan de samenleving, en het leren omgaan met elkaar.
De dagbesteding van Equus & Ego richt zich met name op kinderen en jongeren in de leeftijd van 7 jaar tot en met 23 jaar. Allen hebben een zorgvraag die te maken kan hebben met een stoornis in het autistisch spectrum, met ADHD, ADD, een licht verstandelijke beperking (LVB) of een psychiatrische aandoening. Dit betekent echter niet dat wij alle zorgvragen in behandeling kunnen nemen. Veiligheid van de deelnemers, de medewerkers en de dieren is altijd een afweging.
Bij Equus & Ego kan dagbesteding ontvangen worden van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur. Dagbesteding vindt plaats in groepen van maximaal zes deelnemers. Pedagoog Esther Klijn is daarvan de vaste begeleider. Zij wordt bijgestaan door gedragsdeskundige Miriëlle van Berkel en groepsbegeleiders.